DESIGN FOR A GOOD CAUSE

This year, I feel fortunate to have taken part in a design project aimed at giving back and bettering our community. In spring of 2017, Astro Design Centre celebrated it's 20 year anniversary. When the opportunity to donate a new kitchen to the Royal Ottawa Mental Health Centre came about, Astro simply couldn’t pass it up. A team of designers (myself included) set out to renovate the hospital’s existing tired and dated Occupational Therapy kitchen, where the patients come to develop life skills, as well as social and vocational skills.

  New kitchen offers a lot of storage, doubles of all appliances and a generously sized island with plenty of counter surface to facilitate usage of the kitchen by large groups.

New kitchen offers a lot of storage, doubles of all appliances and a generously sized island with plenty of counter surface to facilitate usage of the kitchen by large groups.

  A variety of textures, colors and materials were thoughtfully selected to create an uplifting and visually interesting space. 

A variety of textures, colors and materials were thoughtfully selected to create an uplifting and visually interesting space. 

  Large hood spans over both cooktops located back to back on the island. Hood vent and the painted wood canopy that surrounds it also creates an interesting focal point and breaks up the institutional feeling of the commercial grid ceiling. 

Large hood spans over both cooktops located back to back on the island. Hood vent and the painted wood canopy that surrounds it also creates an interesting focal point and breaks up the institutional feeling of the commercial grid ceiling. 

We truly had such a great time working on this project with the Royal Ottawa and feel proud to have contributed to such a deserving cause. 

  Workstation sink with double taps will allow for multiple people to work at the sink at the same time, thus maximizing efficiency and comfort of the end user. 

Workstation sink with double taps will allow for multiple people to work at the sink at the same time, thus maximizing efficiency and comfort of the end user. 

It was our hope that this bright and fun kitchen can become an uplifting and inspiring place for patients to gather, cook, interact and heal for years to come.

  BEFORE: Existing kitchen was drab and lifeless. Lack of counter surface was ill-suited for a kitchen intented to be used by large groups.

BEFORE: Existing kitchen was drab and lifeless. Lack of counter surface was ill-suited for a kitchen intented to be used by large groups.

Full Story Featured in The Ottawa Citizen & All Things Home