INTERIORS

BEFORE & AFTER: MARBLE & TERRAZZO ENSUITE

Millwork, finishes and fixtures: Astro Design Centre

Interior designer: Marina Medina

A tired and dated master bathroom finally gets a new life through a complete renovation! A giant bulky tub (never used!) and a tiny dark corner shower that the homeowners have been putting up with for years are removed giving way to a spacious and elegant master ensuite with an amplitude of thoughtfully designed storage space.

Shower fixtures: Alt by Aquabrass in Electro Black. Linear drain: Easy Drain. Wall tile: 12” x 36” marble-printed porcelain tile, vertical stack installation. Floor tile: Terrazzo-print tile, 24” x 24”. Toilet: Crosswater. Cabinet hardware: Top Knobs. Robe Hood: Kartners.

Shower fixtures: Alt by Aquabrass in Electro Black. Linear drain: Easy Drain. Wall tile: 12” x 36” marble-printed porcelain tile, vertical stack installation. Floor tile: Terrazzo-print tile, 24” x 24”. Toilet: Crosswater. Cabinet hardware: Top Knobs. Robe Hood: Kartners.

I guided the homeowners to reclaim the space in the areas needed most - luxuriously spacious shower, large vanity with expansive counter surface and plenty of drawer storage and a full tall cabinet with a combination of closed and open shelving.

This spa-like bathroom is as beautiful as it is functional. Light and airy combination of finishes is complemented with warm textured millwork, a terrazzo flooring (which has seen a huge comeback and is a currently a beloved staple in the design world!). The lighting, shower fixtures, faucets and accessories are accents in matte black, providing a sharp contrast and resulting in a beautifully balanced space.

Millwork: Miralis custom millwork, supplied and installed via Astro Design Centre. Countertop: Caesarstone 4001 Fresh Concrete. Faucet: Alt by Aquabrass in Electro Black. Light: Matteo Lighting.

Millwork: Miralis custom millwork, supplied and installed via Astro Design Centre. Countertop: Caesarstone 4001 Fresh Concrete. Faucet: Alt by Aquabrass in Electro Black. Light: Matteo Lighting.

Black framed shower partition has strong visual impact and creates an interesting focal point.

DESIGN FOR A GOOD CAUSE

This year, I feel fortunate to have taken part in a design project aimed at giving back and bettering our community. In spring of 2017, Astro Design Centre celebrated it's 20 year anniversary. When the opportunity to donate a new kitchen to the Royal Ottawa Mental Health Centre came about, Astro simply couldn’t pass it up. A team of designers (myself included) set out to renovate the hospital’s existing tired and dated Occupational Therapy kitchen, where the patients come to develop life skills, as well as social and vocational skills.

New kitchen offers a lot of storage, doubles of all appliances and a generously sized island with plenty of counter surface to facilitate usage of the kitchen by large groups.

New kitchen offers a lot of storage, doubles of all appliances and a generously sized island with plenty of counter surface to facilitate usage of the kitchen by large groups.

A variety of textures, colors and materials were thoughtfully selected to create an uplifting and visually interesting space.

A variety of textures, colors and materials were thoughtfully selected to create an uplifting and visually interesting space.

Large hood spans over both cooktops located back to back on the island. Hood vent and the painted wood canopy that surrounds it also creates an interesting focal point and breaks up the institutional feeling of the commercial grid ceiling.

Large hood spans over both cooktops located back to back on the island. Hood vent and the painted wood canopy that surrounds it also creates an interesting focal point and breaks up the institutional feeling of the commercial grid ceiling.

We truly had such a great time working on this project with the Royal Ottawa and feel proud to have contributed to such a deserving cause. 

Workstation sink with double taps will allow for multiple people to work at the sink at the same time, thus maximizing efficiency and comfort of the end user.

Workstation sink with double taps will allow for multiple people to work at the sink at the same time, thus maximizing efficiency and comfort of the end user.

It was our hope that this bright and fun kitchen can become an uplifting and inspiring place for patients to gather, cook, interact and heal for years to come.

BEFORE: Existing kitchen was drab and lifeless. Lack of counter surface was ill-suited for a kitchen intented to be used by large groups.

BEFORE: Existing kitchen was drab and lifeless. Lack of counter surface was ill-suited for a kitchen intented to be used by large groups.

Full Story Featured in The Ottawa Citizen & All Things Home

 

BEFORE & AFTER: WHITE & BRIGHT FAMILY KITCHEN

BEFORE & AFTER: WHITE & BRIGHT FAMILY KITCHEN

Classic white perimeter kitchen is in balance with a slate grey island which is accented with beautiful satin brass hardware. Quartz countertops with subtle Statuario veining and stunning herringbone marble backsplash add an air of elegance and refinement; while the wall of concrete planks and floating walnut shelves around the corner create balance by injecting a subtle industrial vibe. 

THE KINFOLK HOME: INTERIORS FOR SLOW LIVING

THE KINFOLK HOME: INTERIORS FOR SLOW LIVING

Filled with imagery of beautiful thoughtfully appointed interiors and inspirational content, The Kinfolk Home is a delight to read - a must for design professionals, home owners and good life enthusiasts alike. Author Nathan Williams takes us on a journey around the globe, visiting 35 homes that have successfully embodied the ethos of slow living - a lifestyle celebrating the escape from busyness and chaos of everyday life, reclaiming of precious time and dedicating it to that which is most essencial.