SUNSHINE COAST PARADISE

When designing the interior of this stunning coastal home, one of the main objectives was to let incredible views take centre stage and to complement them with finishes and furnishings in a calm peaceful palette and a clean simple aesthetic.

Spacious, light and calm interiors with luxurious neutral finishes set the stage for a peaceful and relaxing lifestyle.

Spacious, light and calm interiors with luxurious neutral finishes set the stage for a peaceful and relaxing lifestyle.

Serene ambiance pervades both the indoor and the outdoor living spaces.

Serene ambiance pervades both the indoor and the outdoor living spaces.

With abundance of windows, a sunlit dining room, a large chef’s kitchen and an island perfect for entertaining - this truly is a dream home for someone looking for a water-front West Coast living.

With abundance of windows, a sunlit dining room, a large chef’s kitchen and an island perfect for entertaining - this truly is a dream home for someone looking for a water-front West Coast living.

Rain showers, marble tile and luxuriously spacious vanity make for a true “spa at home” ensuite experience.

Rain showers, marble tile and luxuriously spacious vanity make for a true “spa at home” ensuite experience.

Glass finishes are abundant throughout the home, allowing maximum natural light to pass through.

Glass finishes are abundant throughout the home, allowing maximum natural light to pass through.

DESIGN FOR A GOOD CAUSE

I feel fortunate to have taken part in a design project aimed at giving back and bettering our community. As a part of Ottawa’s Astro Design Centre team of designers, we set out to renovate the hospital’s existing tired and dated Occupational Therapy kitchen, where the patients come to develop life skills, as well as social and vocational skills.

New kitchen offers a lot of storage, doubles of all appliances and a generously sized island with plenty of counter surface to facilitate usage of the kitchen by large groups.

New kitchen offers a lot of storage, doubles of all appliances and a generously sized island with plenty of counter surface to facilitate usage of the kitchen by large groups.

A variety of textures, colors and materials were thoughtfully selected to create an uplifting and visually interesting space.

A variety of textures, colors and materials were thoughtfully selected to create an uplifting and visually interesting space.

Large hood spans over both cooktops located back to back on the island. Hood vent and the painted wood canopy that surrounds it also creates an interesting focal point and breaks up the institutional feeling of the commercial grid ceiling.

Large hood spans over both cooktops located back to back on the island. Hood vent and the painted wood canopy that surrounds it also creates an interesting focal point and breaks up the institutional feeling of the commercial grid ceiling.

We truly had such a great time working on this project with the Royal Ottawa and feel proud to have contributed to such a deserving cause.

Workstation sink with double taps will allow for multiple people to work at the sink at the same time, thus maximizing efficiency and comfort of the end user.

Workstation sink with double taps will allow for multiple people to work at the sink at the same time, thus maximizing efficiency and comfort of the end user.

RoyalOttawa-AD-18-WEB.jpg

It is our hope that this bright and fun kitchen can become an uplifting and inspiring place for patients to gather, cook, interact and heal for years to come.

BEFORE: Existing kitchen was drab and lifeless. Lack of counter surface was ill-suited for a kitchen intented to be used by large groups.

BEFORE: Existing kitchen was drab and lifeless. Lack of counter surface was ill-suited for a kitchen intented to be used by large groups.

MARBLE & TERAZZO ENSUITE

IMG_6709.jpeg

The goal of this project was to completely open up the space, rethinking the functionality and giving the client optimal usage for their needs. As a result, a huge built in tub was replaced by a spacious curbless walk in shower elegantlydefined with a thin blackframed glass enclosure. Client’s subtle taste was accommodated by letting a combination of neutralfinishes sing together. Terrazzo tile flooring runsseamlessly throughout the space and into the shower. Marble wall tile helps to create a light and spacious feel. Textured oak adds warmth and character, while black accents provide contrast and an element of drama. Resulting space is a spa-like master ensuite with plenty of natural light, storage and a calm and peaceful vibe.

IMG_6699.jpeg

MODERN MONOCHROME KITCHEN

Thuyas-AD-6-Edit-PRINT.jpg

A client with an extensive background in the visual arts came in looking for guidance in streamlining her vision. From early meetings it became evident that this couple is looking for a warm and inviting contemporary space with an eclectic industrial vibe where they can enjoy their retirement and host company. 

Thuyas-AD-22-Edit-PRINT.jpg
Thuyas-AD-16-PRINT.jpg

Through a process of multiple meetings, the designer helped the couple to define their vision for their space, to finalize the layout and to narrow down the aesthetic which would elicit a sense of comfort and excitement at the same time. Existing L-shaped kitchen with a very small island was reconfigured into a streamlined galley layout. Taking the cabinetry off the window allowed the couple to replace the windows, flooding the space with natural light and opening it up to the beautiful backyard views. Compact and efficient kitchen layout provides the clients with a thoughtful and organized solution. Tall cabinetry fulfills the storage requirements while a large island gives plenty of counter space for the couple to cook at the same time. 

Thuyas-AD-13-PRINT.jpg
Thuyas-AD-29-Edit-PRINT.jpg

TIMELESS IN TAUPE KITCHEN

IMG_5727.jpg

The client’s original kitchen – about half the size of the new kitchen – was in desperate need of a make over. The existing space was not only small, dysfunctional and short on counter space but also very tired and uninspiring in its aesthetic. The first step was to confirm that the wall separating the space can be removed which allowed the designer to open the kitchen to the living room, letting in plenty of natural light. A new wall was added to create a separate space for a closet/pantry where the family could drop off jackets, bags and groceries upon entering from the garage. The new kitchen is spacious, warm and inviting – ideal for cozy evenings at home with the family or for hosting larger gatherings. A well-planned kitchen triangle combined with lots of storage and a large island with abundant counter surface is a dream come true for a foodie family that loves to cook and entertain. 

IMG_5726.jpg
IMG_5725.jpg

When it came to form, the client was looking for neutral and timeless aesthetic that would contribute to a calming and warm ambiance of their home. Designer selected a palette of warm greys and browns, combining variety of textures to build a multi-dimensional dynamic space that is anything but dull. Rich dark wood in lower cabinets and island plays against the timeless textures of the tall cabinets and sleek glossy upper cabinets balanced around the hood. Light quartz countertop with soft veining brightens up the space, contrasting against the warm and dark wood tones. Matte black faucet and cabinets hardware add an edgy contemporary feel to the space, while the beautiful geometric stone backsplash and smoked glass pendants are a subtle element of glam and sparkle. 

IMG_5728.jpg

Designer has added some open shelving allowing the client the opportunity to accessorize and personalize the final look of the kitchen, breathing in life and warmth by displaying cookbooks, dishware and beautiful décor and artefacts. 

IMG_5729.jpg

The family is thrilled to have a space that is so effortlessly well suited to cooking, eating and entertaining – one that is sure to set the stage for many precious family moments and memories to come!

WHITE & BRIGHT KITCHEN

Blackbird-AD-5-Edit-PRINT.jpg

Client’s original U-shaped kitchen was short on storage and counter space. The client was really hoping for an island but saw no way of fitting it into the space without doing a major costly expansion. Designer’s solution was to get the millwork off of the window wall, going with an L-shape kitchen design instead. This allowed for a generous island with enough seating to accommodate the growing family. 

Blackbird-AD-10-Edit-PRINT.jpg

Working with and elaborating on the client’s vision, designer decided on an aesthetic that is as timeless as it is current; elegant yet edgy; transitional yet in tune with the current trends. Classic white perimeter kitchen is balanced with a slate grey island which is accented with beautiful satin brass hardware. Quartz countertops with subtle Statuarioveining and stunning herringbone marble backsplash add an air of elegance and refinement; while the wall of concrete planks and floating walnut shelves around the corner create balance by injecting a subtle industrial vibe. Two Kelly Wearstlerpendants in starburst shape and gilded finish are a definite statement, adding sparkle and drama to this carefully balanced multidimensional space. 

Blackbird-AD-17-Edit-PRINT.jpg
Blackbird-AD-29-Edit-PRINT.jpg

From a functionality perspective, the client’s wish list was fulfilled by going above and beyond a standard offering – such as equipping the space with a Galley workstation instead of a traditional sink, adding pullout drawers inside tall pantry cabinets, and custom tilt-out cabinets for client’s baking sheets. Every step of the family’s daily life was carefully considered and taken into account during planning and design stages of the process

Blackbird-AD-Edit-20-PRINT.jpg
Blackbird-AD-Edit-23-PRINT.jpg

As a testimony to the success of the renovation, the client claims that the new space has become her favourite space in the home, greatly improving the way that the family cooks, eats, interacts and entertains.